Brusselse buurthuizen helpen om hitte te verdragen

Brusselse buurthuizenhelpen om hitte te verdragen
Belga / T. Roge

Brussel heeft het hittegolfplan geactiveerd. De buurthuizen gaan langs bij kwetsbare personen. Zo willen ze mensen bijstaan die hulp nodig hebben bij hitte.

Het plan loopt tot eind september. Het hittegolfplan wordt altijd geactiveerd wanneer de temperatuur 28 graden Celsius overschrijdt. Iedere persoon met een slechte gezondheid, slechte mobiliteit of sociale isolatie die zich door de hitte kwetsbaar voelt of wie iemand met deze problemen kent, kan dan contact opnemen met de buurthuizen via het gratis nummer 0800 35 550. Inwoners kunnen zich ook op voorhand al inschrijven via dat nummer.

Gemiddeld 500 personen geholpen

De medewerkers van de veertien buurthuizen in Brussel gaan bij de kwetsbare mensen langs om water te verdelen en om te controleren of het wel goed zit met de leefomstandigheden in de woonst. Er worden gemiddeld zo’n 500 personen geholpen tijdens de hele periode. “Vanaf het moment dat het erg warm wordt, zijn we extra aandachtig, maar ook tijdens de andere periodes blijven we beschikbaar. Het is belangrijk om hun graad van isolement en hun leefomstandigheden te kennen”, vertelt Muriel Van Keymeulen, directrice van de buurthuizen.

De Brusselse buurthuizen zijn onthaalcentra die socioculturele activiteiten en opleidingen aanbieden aan buurtbewoners. Zo willen ze sociaal isolement tegengaan en de sociale samenhang in de buurt versterken. Ze hebben ook een koudeplan.

Een tiental dagen geleden activeerde ook daklozenorganisatie Samusocial haar hitteplan. De mobiele teams gaan daarbij de straat op om waterflesjes uit te delen aan daklozen. Dat zijn er elke zomer zo’n 10.000 tot 15.000. De organisatie is ook permanent op zoek naar witte T-shirts en zonnecrème om uit te delen.