Nederlandse euforie in Ronde van Italië

Tom Dumoulin (Sunweb) heeft als eerste Nederlander ooit de Giro gewonnen. Hij reed zijn concurrent Nairo Quintana (Movistar) in de slottijdrit op ruime achterstand. De ritwinst ging naar zijn landgenoot Jos Van Emden (Lotto NL-Jumbo).
Heleen

Tot nu toe had Nederland nog maar twee winnaars van grote rondes. Jan Janssen won de Ronde van Spanje in 1967 en de Ronde van Frankrijk in 1968, Joop Zoetemelk won de Vuelta in 1979 en de Tour in 1980. Sindsdien zaten onze noorderburen op droog zaad. Al had Nederland vorig jaar natuurlijk al een derde rondewinnaar moeten hebben, als Steven Kruijswijk op de Colle dell'Agnello niet stomweg tegen een bergwand was gereden.

Sanitaire stop

Dumoulin leek bij aanvang van de slotweek van deze Giro al op rozen te zitten, maar door een sanitaire stop in de zestiende etappe verloor hij zijn leiderstrui. Zonder dat ongemak was hij voor deze slottijdrit al zegezeker geweest, nu moest hij nog alles uit zijn vege lijf persen.

Dat deed hij met brio. Hij eindigde op de tweede plek in de tijdrit, 15'' na Jos Van Emden, en pakte 1'24'' op Quintana. Dat is ruim meer dan de benodigde 53''. In de eindstand heeft Dumoulin uiteindelijk 31'' voorsprong op Quintana en 40'' op nummer drie Nibali. De Fransman Thibaut Pinot (FDJ) eindigt als vierde, de Rus Ilnur Zakarin (Katusha) als vijfde.

De Maastrichtse tank was twee jaar geleden in de Vuelta eigenlijk al op weg naar zijn eerste rondezege, maar toen stortte hij in op de voorlaatste dag, de laatste bergrit van die ronde. Sindsdien verloor hij nog twee kilo en werkte hij aan zijn klimcapaciteiten. Daar plukt hij nu de vruchten van.

Jurgen Van den Broeck sluit zijn allerlaatste grote ronde af met een achttiende plaats in de slottijdrit, goed voor de eervolle vermelding van beste Belg van de dag. In het klassement is Maxime Monfort met een dertiende plaats de beste Belg