“Interims moeten kunnen werken op stakingsdagen”

AFP / JOHN MACDOUGALL

Uitzendkrachten moeten stemrecht hebben bij sociale verkiezingen en moeten kunnen werken op stakingsdagen. Dat staat in het wetsvoorstel van Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert, die ijvert voor een uitbreiding van de rechten van interimmers. 

Wie ergens op tijdelijke basis aan de slag is, kan de dag van vandaag nog niet stemmen bij sociale verkiezingen. En bij stakingen is het verbonden om als interimmer toch te werken. Die regeling is er omdat werkgevers anders massaal interimmers zouden kunnen verplichten om het werk aan te vatten op de dagen waarop vaste werknemers staken.

«Geen staking breken»

Volgens Lachaert rammelt die redenering langs alle kanten. «Naast het recht op staken, bestaat er ook het evenwaardige recht op werken», legt hij uit in Het Nieuwsblad. Daarom stelt hij voor dat uitzendkrachten die in de drie maanden voor de staking al minstens 45 dagen in het bedrijf gewerkt hebben, toch mogen werken tijdens een staking. Al benadrukt Lachaert wel dat «het zeker niet de bedoeling is om de staking te breken».

Stemrecht

Verder ijvert hij met het voorstel voor stemrecht van interimmers bij sociale verkiezingen. Toch zullen ze zichzelf nog steeds niet kandidaat kunnen stellen. «Het blijft de bedoeling dat een interimjob iets tijdelijk is», verklaart Lachaert. «Maar doordat ze kunnen stemmen, zullen ze hun problemen beter onder de aandacht kunnen brengen van de afgevaardigden.» Bedoeling is dat het nieuwe voorstel tegen de volgende sociale verkiezingen in 2020 van kracht is.