Bolwassing door Trump brengt Michel niet van de wijs

Charlese Michel (foto uiterst rechts) was niet onder de indruk van de bolwassing door Donald Trump (tweede van links). - Foto Belga / B. Doppagne

Charles Michel (MR) is niet onder de indruk van de donderspeech die Donald Trump heeft afgestoken in Brussel. De president van de VS haalde donderdagavond uit naar zijn Europese NAVO-partners, die zich volgens hem niet houden aan de afgesproken uitgaven voor defensie. België is nog steeds zowat de slechtste leerling van de klas, maar de premier beklemtoonde dat zijn regering het tij wil keren.

«De oproep is niet nieuw. Hij klonk ook al onder de vorige Amerikaanse legislatuur, al had president Obama zeker een andere stijl», zo reageerde Michel wat onderkoeld op een afsluitende persconferentie, naar aanleiding van het tweedaags bezoek van Trump aan ons land.

De premier waardeerde naar eigen zeggen de felle taal van de Amerikaanse president. «Op die manier konden wij eveneens direct zijn.» Zich engageren tot de 2% van het bbp die de NAVO-leiders zich drie jaar geleden op een top in Wales tot doel stelden, deed de Belgische regeringsleider echter opnieuw niet.

Niet eerlijk

Trump had het tijdens zijn toespraak aan het nieuwe NAVO-hoofdkwartier over «enorme sommen geld» die door zijn Europese NAVO-bondgenoten niet worden betaald. «Drieëntwintig van de achtentwintig lidstaten betalen nog steeds niet wat ze zouden moeten betalen voor hun defensie. Dit is niet eerlijk ten aanzien van de burgers en de belastingbetalers van de VS.

De speech had veel weg van een bolwassing, niet in het minst omdat de andere staats- en regeringsleiders allemaal mooi naast hem opgesteld stonden voor de inhuldiging van enkele monumenten.