Groot Dictee der Nederlandse Taal loopt ten einde

Na 26 jaar is er een einde gekomen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, de jaarlijkse taal-derby van de Lage Landen. Nadat de Nederlandse omroep NTR had laten weten het programma stop te zetten, klinkt het bij de VRT dat "alleen doorgaan voor Canvas geen optie is".
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

"Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad", zegt Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis bij de NTR in de Volkskrant. "Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was archaïsch. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722.000 naar 368.000."

Volgens NTR zijn de kijkcijfers van het programma te laag en is het over zijn hoogtepunt heen. De Nederlandse omroep heeft gekeken naar een moderne variant. Het programma zou korter en speelser worden, met stemkastjes en een stand-upcomedian. "Dat plan hebben we afgekeurd. Het was niet vernieuwend genoeg", klinkt het.

“Bij het grofvuil gezet”

De Nederlandse presentator Philip Freriks, die het evenement in 1990 naar Nederland haalde, is teleurgesteld. “Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuut. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl. Maar neen, we worden bij het minste bij het grofvuil gezet.”

Afgelopen edities las Freriks het dictee samen voor met de Vlaamse presentator Freek Braeckman. Het recentste dictee werd door Vlaanderen gewonnen.