“Rechtszaak Turkse minister tegen Nederlandse staat afgeblazen”

Rechtszaak Turkse minister tegen Nederlandse staat afgeblazen
Rechtszaak Turkse minister tegen Nederlandse staat afgeblazen

De rechtszaak van de Turkse minister Kaya tegen de Nederlandse staat is afgeblazen. Dat meldt de krant De Telegraaf. De minister van Gezinszaken wilde Nederland voor de rechter slepen omdat ze in maart “onrechtmatig” onder dwang van de politie Nederland zou zijn uitgezet. Naar nu blijkt heeft ze juridisch geen gronden voor een rechtszaak. Volgens de Nederlandse regering is ze namelijk “uit eigen beweging” vertrokken. Dat hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam bevestigd. Kaya heeft haar poging om de Nederlandse staat voor de rechter te slepen dan ook gestaakt, bevestigt een hooggeplaatste Turkse bron. Kaya’s Turks-Nederlandse advocaat Ejder Köse was niet beschikbaar voor commentaar.

Een vertrek “uit eigen beweging” staat volgens De Telegraaf haaks op de verklaring die de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aflegde na een met rellen ontsierde nacht. Hij stelde kort na Kaya’s vertrek dat de regering haar tot “ongewenst vreemdeling” had verklaard. Daarvoor moet het kabinet een beschikking afgeven. Dat is nooit gebeurd, bevestigen Haagse bronnen, waardoor een rechtszaak tegen de Nederlandse staat onmogelijk is.

De Turkse minister van Familiezaken kwam naar Rotterdam om een toespraak te houden in het Turkse consulaat over het Turkse grondwetsreferendum, maar ze mocht van de politie het gebouw niet binnen.

Bron: Belga