Jambon: “OCAD volgt zaken op de voet”

Jambon: "OCAD volgt zaken op de voet"

Het OCAD, het Belgische orgaan voor de dreigingsanalyse, “volgt de zaken op de voet” na de vermoedelijke terreuraanslag in Manchester. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd in De Ochtend op Radio 1. Zoals gewoonlijk onderzoekt de dienst of er mogelijk Belgische linken bestaan en gaat ze na of er eventueel sprake is van een verhoogde dreiging voor ons land. “Je ziet dat de dreiging niet weg is, dat we alert moeten blijven”, aldus Jambon. De minister bevestigde dat België ook na de explosie in Manchester op dreigingsniveau 3 blijft, het op één na hoogste niveau. Niveau 4 wordt alleen afgekondigd als de inlichtingen- en veiligheidsdiensten erg concrete info hebben over een nakende aanslag, zo bracht hij in herinnering.

Jambon herhaalde voorts dat “de dreiging ligt op soft targets” zoals openbare plaatsen en evenementen waar veel mensen samenkomen.

Bijkomende maatregelen voor ons land kondigde Jambon alvast niet aan. “We gaan nog eens de richtlijnen rond grote evenementen uitsturen naar de lokale besturen, maar dat zijn richtlijnen die we eerder al uitgevaardigd hebben”, klonk het wel nog.

bron: Belga