Meer dan 140 doden bij aanval op militaire basis in Libië

Minstens 141 mensen zijn omgekomen bij een aanval op een luchtmachtbasis in het zuiden van Libië donderdag. De meeste slachtoffers zijn soldaten. Aanvankelijk werd uitgegaan van een zestigtal doden. Volgens militaire bronnen werd de aanval uitgevoerd door een machtige gewapende groep uit Misrata, die trouw is aan de eenheidsregering.
De luchtmachtbasis in de zuidelijke stad Brak al-Shati die aangevallen werd behoort het Nationale Libische Leger (LNA) toe, het niet-erkende leger van Khalifa Haftar. De woordvoerder sprak vrijdagavond van 141 doden en meerdere gewonden en vermisten. De meeste doden zijn LNA-soldaten, maar volgens de woordvoerder zijn er onder de slachtoffers ook burgers die werkten op de basis, of zich in de omgeving bevonden.
De minister van Defensie en de bevelhebber van de militie die de aanval uitvoerde zijn beiden geschorst in afwachting van verder onderzoek. Over 15 dagen moet een onderzoekscommissie haar bevindingen voorleggen aan de Libische premier Fayez al-Sarraj, die zelf ontkende bevel te hebben gegeven tot de aanval.
Met de aanval komt er een einde aan de informele wapenstilstand die Haftar en al-Sarraj eerder deze maand bereikten.

Bron: Belga