Regering wil rangen sluiten na hetze over boskaart

Regering wil rangen sluiten na hetze over boskaart
Belga / S. Gremmelprez

Nu Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de nieuwe boskaart verticaal geklasseerd heeft, roepen CD&V en Open Vld op om de communicatie van de regering te verbeteren. “Ik hoop dat het eenmalig is”, klinkt het.

De vernieuwde boskaart van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schuavliege (CD&V) heeft maar een kort leven gekend. De lijst, die de bescherming van 12.000 hectare zonevreemde bossen vastlegt, deed bij heel wat eigenaars van bouwgrond de vrees ontstaan dat ze er niet meer op konden bouwen. Na kritiek van het middenveld en van coalitiepartners N-VA en Open Vld, nam Bourgeois zaterdag het eenzijdig besluit om de gecontesteerde kaart in te trekken.

“Ik ben ontgoocheld”

Die beslissing werd genomen zonder Schauvliege te raadplegen en dat is wat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) dwarszit. “Ik ben ontgoocheld over de manier waarop Geert Bourgeois te werk is gegaan. Ik hoop dat het eenmalig is”, aldus de minister die wil dat er snel binnen de regering hierover gepraat kan worden, net als over de aanpassing van de boskaart.

Ook haar collega van Energie, Financiën en Begroting, Bart Tommelein viel uit de lucht toen hij het besluit vernam. “Het is beter om samen te communiceren als er iets niet doorgaat”, vindt de Open Vld’er. Hij wees er ook op dat er op de ministerraad van de Vlaamse regering eerder op de dag niet beslist was om de boskaart in te trekken. Volgens hem was de hele hetze “beter niet gebeurd”.