Giro – Dumoulin: “Laatste week wordt helemaal anders”

Giro - Dumoulin: "Laatste week wordt helemaal anders"

Tom Dumoulin deelde in de veertiende etappe van de Giro een stevige tik uit aan de concurrentie. Met een ritzege verstevigde de Nederlander van Team Sunweb zaterdag zijn leidersplaats. “Maar het is nog ver tot Milaan”, blijft Dumoulin voorzichtig. Waar verwacht werd dat zijn belagers de roze trui van Dumoulin onder druk zouden zetten, was het net de leider zelf die op de slotklim naar Oropa verder afstand nam van de concurrentie. “Neen, ik dacht niet dat dat zou gebeuren”, genoot de 26-jarige Nederlander na de aankomst. “Ik wist dat ik zou aangevallen worden, en dat gebeurde ook. Het was heel zwaar, maar ik bleef altijd behoorlijk gefocust en relaxed.”
Toch moest Dumoulin aanvankelijk zijn belager Nairo Quintana laten gaan. “Ik besloot mijn eigen tempo aan te houden, omdat ik Quintana bij zijn eerste aanval niet kon volgen. Maar ik zag nadien dat ik dichter en dichter kwam, en aan de finish had ik nog iets over”, aldus Dumoulin, die uiteindelijk naar de zege spurtte. “Echt ongelooflijk. Toen Zakarin versnelde, bleef ik hem volgen om tijd te pakken op mannen als Nibali, Pinot en Mollema. Tot ik hoorde en zag dat Quintana moest lossen. Ik ging dan maar ‘full gas’ naar de lijn en had zelfs nog iets in de benen om Zakarin te remonteren.”
In de stand breidt Dumoulin zijn voorsprong uit tot 2:47 op Quintana. De rest van de tegenstand volgt op meer dan drie minuten. “Een grote kloof om de laatste week in te gaan. Maar we zullen zien of die volstaat. Ritten zoals vandaag, die liggen me. Vlak met een finish bergop. De laatste week wordt helemaal anders. We moeten nog veel klimmen. Het is nog ver tot Milaan.”
Dumoulin is trouwens ook de nieuwe leider in het bergklassement. Hij heeft nu 51 punten, twee meer dan de vorige leider Omar Fraile.

bron: Belga