Je gedrag verandert helemaal niet als je dronken bent

Je gedrag verandert niet als je dronken bent
Foto Pexels

Als je een stommiteit begaat tijdens een dronken avond, kan je je niet langer verstoppen achter het excuus dat je te diep in het glas hebt gekeken. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.

Voor het onderzoek hadden de wetenschappers van de University of Missouri 156 mensen uitgenodigd. Zij kregen allerlei alcoholische drankjes voorgeschoteld, zoals cocktails met vodka. Zowel op voorhand als achteraf moesten de deelnemers een vragenlijst invullen over hoe ze zich gedroegen.

Socialer

De meesten voelden zich na enkele drankjes een pak extraverter, vrolijker, avontuurlijker en minder alert, maar daar waren de observeerders het niet mee eens. Ze merkten alleen dat de mensen een beetje socialer waren. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Psychological Science.

“We hadden nooit verwacht dat we zo’n grote verschillen zouden vinden tussen de waarnemingen van de dronken en de nuchtere mensen”, reageert psycholoog en hoofdonderzoeker Rachel Winograd. “Waarschijnlijk vergissen zowel de deelnemers als de observeerders zich. Die laatste groep hield alleen maar rekening met de zichtbare effecten, terwijl de proefkonijnen de kleine interne veranderingen en gedachten overdreven”, besluit ze.