Little Nightmares: een betoverende nachtmerrie

Little Nightmares
Foto R.V.

Little Nightmares, de eerste game van het Zweedse Tarsier Studios, is een poëtisch en macaber verhaal over een vreemd meisje in een gele regenjas.

Tot nu toe had Tarsier Studios enkel meegewerkt aan games als LittleBigPlanet en Tearaway Unfolded. Little Nightmares is de eerste originele titel van de kleine, onafhankelijke studio. En zoals zijn naam laat vermoeden, staat het ver af van de kleurrijke werelden van die andere titels.

In dit macabere sprookje speel je met Six, een mysterieus meisje in een gele regenjas dat zich een weg baant door een vreemde, duistere wereld waarin alles veel groter is dan zij. Ze moet ontsnappen uit een groot schip vol monsters met menselijke trekjes, die maar één ding willen: haar opeten. De heldin moet het hebben van haar kleine gestalte en discretie om niet in hun klauwen te vallen. Haar enige ‘wapen’ is een aansteker om de omgeving te verlichten. Voor de rest kan ze alleen lopen, kruipen, springen en zich vastklampen aan voorwerpen.

Wonderlijk

Little Nightmares doet meteen denken aan games als Limbo en Inside. Maar de ontwikkelaars lijken ook geïnspireerd te zijn door grote namen uit de cinema, zoals Tim Burton en Jean-Pierre Jeunet. Het ziet er allemaal wonderlijk en betoverend uit. De decors en personages zijn mysterieus en innemend, en de art direction is een echte lust voor het oog.

Little Nightmares
Foto R.V.

Het scenario dompelt je meteen onder in het avontuur. Zonder uitleg of dialogen. Beetje bij beetje onthult de game zijn vreemde wereld en gameplay. De dood loert om elke hoek. Little Nightmares is een Die & Retry waarin je met veel vallen en opstaan vooruitkomt. Je hebt ook wat gezond verstand nodig om de raadseltjes op te lossen, maar het blijft allemaal heel toegankelijk. Little Nightmares is een horizontale platformgame, maar het verschil met Limbo en Inside is dat je in een 3D-wereld loopt en je de decors dus ook in de diepte kan verkennen.

Kort maar krachtig

Het avontuur is origineel en intens, maar wel heel kort. Met slechts vijf kleine hoofdstukken. De eerste zijn vrij lang, maar de laatste twee speel je in minder dan dertig minuten uit. Goed voor een totale spelduur van net geen vier uur. Bovendien heeft het weinig zin om nadien opnieuw te beginnen.

Voor € 20 is Little Nightmares een opmerkelijke en erg geslaagde ervaring. Alleen is het jammer genoeg veel te snel gedaan. Hopelijk snel een vervolg!

(tw)

RECENSIEOVERZICHT
Little Nightmares