Terreurproces Hasselt – Eerste terreurproces van Limburg van start in Hasseltse rechtbank

In de correctionele rechtbank van Hasselt gaat vrijdagmorgen het eerste terreurproces van Limburg van start. Een broer en zus uit Zonhoven van 19 en 21 jaar oud zouden banden hebben gehad met de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Tussen de broer en IS zou er een rechtstreeks contact zijn geweest, de zus zou gezorgd hebben voor vertalingen van teksten voor het IS-tijdschrift Dabiq. Voor het proces worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. De tenlasteleggingen luiden deelname aan een terroristische groepering en het verspreiden van propaganda. De broer en zus riskeren celstraffen tot maximaal 10 jaar.
De twee beklaagden hebben de Belgische nationaliteit en zijn kinderen van Servische ouders, die gematigde moslims zijn. Het gezin vestigde zich in 1999 in België, nadat ze hun geboorteland wegens de oorlog ontvlucht waren. De zoon en dochter liepen in ons land school, maar blijkbaar waren ze toch stilaan geradicaliseerd zonder dat hun ouders er iets van merkten. Ze zonderden zich af in hun kamer. Van begin 2015 tot december 2016 zouden ze met IS in contact hebben gestaan. De zus gebruikte voor de vertalingen de Telegram-app, een veelgebruikte tool binnen de wereld van terreurverdachten en ronselaars voor Syriëstrijders.
Begin december vorig jaar pakten speurders broer en zus op. De broer vertoonde verdacht gedrag aan kledingwinkel Primark aan het Molenpoortplein in Hasselt. Op Winterland, een drukbezocht evenement, kon de politie hem intercepteren. Gsm’s en computers werden in beslag genomen tijdens een huiszoeking in het ouderlijk huis. Er werden zeer gewelddadige filmpjes teruggevonden, onder meer van executies.

bron: Belga