Militaire luchtverkeersleiders verhuizen in 2019 naar Belgocontrol

Militaire luchtverkeersleiders verhuizen in 2019 naar Belgocontrol

De militaire luchtverkeersleiders verlaten in de loop van 2019 hun basis in het Oost-Vlaamse Semmerzake en trekken in bij de civiele luchtverkeersleiders van Belgocontrol in Steenokkerzeel. Een protocolakkoord over de verhuizing werd bij Belgocontrol ondertekend door minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Over een verregaande samenwerking tussen de militaire en civiele luchtverkeersleiders wordt al meer dan tien jaar gepraat. “De ondertekening van het protocolakkoord betekent de effectieve start van het project”, stelde minister Bellot. Minister Vandeput duidde dat in de loop van 2019 een honderdtal mensen uit Semmerzake, luchtverkeersleiders en ondersteunend personeel, naar Steenokkerzeel zullen verhuizen. In een eerste fase zullen ze werken naast de Belgocontrol-verkeersleiders, de jaren daarop volgt geleidelijk aan een volledige integratie. Die zou tegen 2030 afgerond moeten zijn. Ook de meteorologische diensten zouden samengebracht worden en het is de bedoeling uiteindelijk te komen tot een enkele licentie voor luchtverkeersleiders.

“Dankzij de integratie zullen we het Belgische luchtruim, waarvan ongeveer een derde militair is, veel dynamischer kunnen gebruiken”, stelde Johan Decuyper, de CEO van Belgocontrol. Er is sprake van een besparing van 50 tot 60 miljoen euro op kosten en personeel over een periode van 15 jaar.

De basis in Semmerzake wordt niet opgedoekt. De radar en andere installaties blijven er staan, samen met het nodige personeel (onder meer voor bewaking en onderhoud).

bron: Belga