Jurgen Van den Broeck hangt fiets aan de haak na dit seizoen

Jurgen Van den Broeck hangt fiets aan de haak na dit seizoen

Jurgen Van den Broeck is bezig aan zijn laatste wielerseizoen. Dat bevestigt zijn ploeg LottoNL-Jumbo in een persbericht. Van den Broeck wil voorkomen dat komend jaar “het jaar te veel” wordt. Zijn contract met de Nederlandse World Tour-ploeg, dat liep tot eind 2018, is daarom in goed overleg aangepast. De 34-jarige renner uit Herentals is momenteel in een ondersteunende rol actief in de Giro. De moeite die het hem kostte om het vereiste niveau daarvoor te halen, deed hem beseffen dat hij er geen extra jaar meer aan vast wil plakken. “Ik luister naar de signalen van mijn lichaam”, zegt Van den Broeck. “Je kunt de wielersport alleen aan honderd procent bedrijven. Het valt me alsmaar zwaarder om dat te bereiken en ik heb er steeds meer moeite mee om er veel voor van huis te zijn.”

In 2004 debuteerde Van den Broeck in het profpeloton. In zijn veertien seizoenen als beroepsrenner kwam hij uit voor onder meer Discovery Channel, Lotto-Soudal en Katusha. Van den Broeck startte in vijftien grote rondes en in zowel de Tour, de Giro als de Vuelta eindigde hij in de toptien van het algemeen klassement. Zo werd hij na diskwalificatie van een aantal andere renners derde in de Tour de France van 2010 en vierde in 2012. “Bij LottoNL-Jumbo voel ik me thuis en de ondersteunende rol waarvoor ik gehaald ben, is de laatste jaren beter bij mij gaan passen”, aldus Van den Broeck. “Ik ben de ploeg heel erg dankbaar voor het feit dat het heeft meegedacht over wat voor mij het beste is.”

“Jurgen is bezig aan een heel mooie carrière. Daar mag hij trots op zijn. Dat hij eerlijk aangaf dat hij dit zware vak niet nog een jaar wil uitoefenen, bewonder ik”, licht sportief directeur Merijn Zeeman van Team LottoNL-Jumbo toe. “We hebben er intensieve gesprekken over gevoerd en gezamenlijk zijn we tot dit besluit gekomen. Zijn focus is nu volledig op de Ronde van Italië en het ondersteunen van kopman Steven Kruijswijk. Het welslagen daarvan zou een mooie bekroning voor Jurgen zijn.”

Van den Broeck won in zijn carrière twee profkoersen: de nationale driekleur in het tijdrijden in 2015 en een rit in de Dauphiné in 2011.

bron: Belga