Bourgeois trekt gecontesteerde boskaart in

Bourgeois trekt gecontesteerde boskaart in

Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) trekt de boskaart, die de bescherming van 12.000 ha zonevreemde bossen vastlegt, in en zet het openbaar onderzoek stop. Tegen de kaart was vooral vanuit Limburg en Antwerpen protest gerezen van mensen die vreesden niet meer te kunnen bouwen op een perceel, omdat dat op de kaart terechtkwam. “Het was nooit de bedoeling om mensen in hun eigendom te raken”, zegt Bourgeois. Het vastleggen van de boskaart had heel wat voeten in de aarde. Onlangs keurde de Vlaamse regering die goed en startte ze het openbaar onderzoek op. De voorbije week trokken een aantal burgemeesters, vooral uit Limburg, aan de alarmbel. Heel wat mensen zijn ongerust dat ze hun bouwrechten gaan verliezen.

Bourgeois grijpt nu in. “Het kan niet dat mensen die bouwplannen en een vergunning hadden, dat nu niet meer kunnen. Dit druist in tegen mijn rechtsgevoel. Het is mijn voorstel om de kaart weer in te trekken en het openbaar onderzoek stop te zetten. Er moet dus een nieuwe kaart komen, met een openbaar onderzoek dat langer loopt dan 60 dagen en waarbij de betrokkenen individueel worden aangeschreven”, zegt hij.

Bourgeois wil de criteria voor waardevolle bossen weer optrekken. “Een perceel in een verkaveling waar enkele bomen op staan, kan nooit een waardevol bos zijn. De minimale oppervlakte van een bos moet dus groter worden”, aldus Bourgeois.

bron: Belga