Ex-topman van Optima Piqueur krijgt boete van 1,5 miljoen euro

Jeroen Piqueur
Belga / N. Maeterlinck

De gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur is veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en 1,5 miljoen euro boete voor fiscale fraude. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist.

De veroordeling staat los van het faillissement van Optima. De 62-jarige Piqueur moest zich verantwoorden voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshorestructuren, terwijl Piqueur ervan de begunstigde was.

Monsterboete

Nu is de voormalige topman van Optima dus veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en 1,5 miljoen euro boete. Daarnaast krijgt de man ook een verbod opgelegd om gedurende drie jaar bestuurder te zijn van een vennootschap.

Naast de geldboete worden er bijna 2,3 miljoen euro aan inkomsten uit de misdrijven verbeurd verklaard. In totaal moet Piqueur dus bijna 3,8 miljoen euro ophoesten. “De organisatie van de fraude en de lange periode ervan getuigen van zijn criminele ingesteldheid en een gebrek aan respect voor zijn medemens in deze samenleving”, motiveerde rechtbankvoorzitter Christophe Snoeck het besluit.

Strafblad

De veroordeling is best opmerkelijk omdat het openbaar ministerie in eerste instantie achttien maanden stel met uitstel had gevorderd. Uiteindelijk sprak de rechtbank dus over vier maanden effectieve celstraf. Daar zit het strafblad van Piqueur voor iets tussen.

“Hij heeft in 2009 voor de strafrechter in Benidorm al een gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden opgelopen”, zei de rechtbankvoorzitter. Die veroordeling was tot nog toe niet bekend. Ook Raf Verstraeten, de advocaat van de voormalige Optima-baas, kon geen duidelijkheid over die feiten verschaffen. Piqueur zelf was niet aanwezig op de rechtbank.

Beroep

Jeroen Piqueur gaat vermoedelijk nog verdere stappen ondernemen. Hij heeft nog een maand de tijd om hoger beroep aan te tekenen. Het gerechtelijk onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank, waarin Piqueur ook betrokken was, is nog altijd aan de gang.