Vlaming is best tevreden met zijn leven

Vlaming is best tevreden met zijn leven
Belga / N. Maeterlinck

De Vlaming voelt zich best in zijn sas, zo blijkt uit een onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse Regering (SVR). Er zijn wel opvallende verschillen tussen mensen die samenleven met een partner en alleenstaande ouders. 

Wie samenwoont met een partner maar geen kinderen heeft, is het meest tevreden over zijn leven en geeft zichzelf een score van 7,9 op 10. Die tevredenheid daalt lichtjes zodra er ook kinderen in het spel komen (7,7). Bij wie alleen woont, zakt de tevredenheid verder naar 7,2 en alleenstaande ouders zijn met 6,8 op 10 het minst tevreden met hun leven.

Woning en inkomen

Uit de cijfers blijkt nog dat die alleenstaande ouders vooral veel minder tevreden zijn met hun woning, levensstandaard en inkomen dan samenwonende ouders. Bijna vier op de tien alleenstaande ouders geeft bijvoorbeeld aan ontevreden tot heel ontevreden te zijn over hun inkomen. Bij mensen die met een partner samenwonen zonder kinderen, is dat maar twee op de tien.

Het aandeel alleenwonenden en alleenstaande ouders dat aangeeft comfortabel te kunnen leven, ligt ook beduidend lager dan bij de andere leefvormen. “Van de groep alleenstaande ouders geeft 41% aan moeilijk tot heel moeilijk rond te komen met het gezinsinkomen”, aldus het SVR. “Bij de alleenwonenden is dat 29%. Bij de groep die samenwoont met een partner (met of zonder kinderen) is dat maar 13%.”