Vlaamse biotechbedrijven krijgen toegang tot Japanse markt

Flanders.bio, de cluster van de lifesciencespelers in Vlaanderen, tekent donderdag een samenwerkingsovereenkomst met de “Japan Bioindustry Association”. Daardoor krijgen Vlaamse bedrijven rechtstreeks toegang tot de Japanse geneesmiddelenmarkt. Dat meldt flanders.bio in het kader van het jaarlijkse congres “knowledge for growth”. “Dit is een belangrijke overeenkomst”, benadrukt Henk Joos, managing director van flanders.bio. “Door deze overeenkomt krijgen onze Vlaamse bedrijven directe toegang tot de Japanse geneesmiddelenmarkt, goed voor een jaarlijkse omzet van 105 miljard euro. Het is de tweede grootste markt voor geneesmiddelen en diagnostica ter wereld na de Verenigde Staten.”
Als de werking van nieuwe medicatie is aangetoond, worden ze vaak sneller dan bijvoorbeeld in de VS toegelaten op de Japanse markt, verduidelijkt Henk Joos het belang. “Voor Vlaamse en Belgische lifesciencebedrijven is dat een belangrijke troef. Wij hebben de laatste drie jaar ook gemerkt dat Japanse farma- en biotechbedrijven meer inzetten op open innovatie en actief op zoek zijn naar samenwerkingen. Dat speelt in de kaart van onze bedrijven.”
Japanse bedrijven investeerden ondertussen al voor meer dan één miljard euro in Belgische lifesciencebedrijven via overnames, maar ook door het afsluiten van samenwerkingen zoals Ablynx, ADX Neurosciences en reMYND. Een ander bekend voorbeeld is de vestiging het onderzoekslabo van Yakult in Gent, de zuiveldrank was oorspronkelijk gebaseerd op de darmflora van de Japanner. “De Japanners werden vooral aangetrokken door onze dynamische biotechcluster en knowhow”, zegt Lieve Ongena, Science Policy Manager bij het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. “Het vertrouwen van een Japanse partner winnen, duurt normaal vele jaren. Dat is voor kleinere biotechspelers een probleem. Door deze samenwerking met JBA is er van bij de start een vertrouwensband. Hierdoor zullen we in de toekomst nog sneller investeringsprojecten naar de Vlaamse biotechcluster kunnen brengen.”
Flanders.bio vertegenwoordigt 350 bedrijven, JBA ongeveer duizend.

bron: Belga