UCL en Université Saint-Louis gaan samen in zee

UCL en Université Saint-Louis gaan samen in zee

De Université Catholique de Louvain (UCL) en de Université Saint-Louis (USL) gaan voortaan samen door het leven. Het fusieproject werd vandaag goedgekeurd binnen de raden van bestuur van beide universiteiten. Beide instellingen maakten in december al kenbaar dat ze zouden samensmelten. De samensmelting “moet leiden tot een universiteit die zowel internationaal als in Brussel en in Wallonië een stuk aanweziger is”, stellen beide instellingen in een persbericht. De UCL telt ruim 30.000 studenten, van wie 8.000 in de hoofdstad, het kleinere Brusselse Saint-Louis heeft er 3.800.

De fusie had veel voeten in de aarde. Zo was het niet zeker dat de algemene vergadering van de USL met het project zou doorgaan, en ook nu is de kous nog niet af. De samensmelting moet nog de goedkeuring krijgen van het bestuursorgaan van het Franstalig hoger onderwijs, de Académie de recherche et d’enseignement supérieur (Ares), waar het wellicht nog woelige discussies oplevert: de impact op het universitaire landschap in Franstalig België is niet te onderschatten. Bovendien belooft ook de Université libre de Bruxelles (ULB) nog voor moeilijkheden te zorgen.

Het laatste woord is hoe dan ook voor het parlement van de Franse Gemeenschap. Voor een fusie van UCL en USL moet immers aan het ‘landschapsdecreet’ gesleuteld worden. De oorspronkelijke streefdatum van begin volgend academiejaar lijkt alvast niet meer haalbaar. De rectoren van beide universiteiten, Vincent Blondel en Pierre Jadoul, laten de pret intussen niet drukken. “We zijn ervan overtuigd dat de toekomst van het hoger onderwijs in de Federatie Wallonië-Brussel erdoor versterkt wordt”, klinkt het vanavond. De universiteiten geven morgen meer details over hoe de fusie er concreet moet gaan uitzien.

bron: Belga