Mexicaanse president engageert zich om veiligheid van journalisten te verzekeren

Mexicaanse president engageert zich om veiligheid van journalisten te verzekeren
Mexicaanse president engageert zich om veiligheid van journalisten te verzekeren

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft zich woensdag geëngageerd om de mechanismen voor de bescherming van journalisten te versterken en uit te breiden om de straffeloosheid te bestrijden. Hij deed dat twee dagen na de moord op Javier Valdez, een bekende journalist die gespecialiseerd was in nieuws over drugshandel en criminaliteit. Het overlijden van de journalist leidde tot een grote golf van verontwaardiging in Mexico, dat wordt gezien als een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. In zijn allereerste toespraak over het onderwerp, kondigde de president aan dat de overheid “de nodige middelen zal toekennen om de nodige bescherming te bieden aan journalisten en mensenrechtenactivisten”. Daarnaast beloofde Peña Nieto om het speciale parket te versterken dat in 2010 werd opgericht om de bedreigingen en misdaden tegen journalisten te onderzoeken. De budgetten voor dat gerechtelijk orgaan zijn de afgelopen jaren enkel maar verminderd. Ook zullen de lopende onderzoeken heropgestart worden.
“Wat de mensen verwachten, zijn resultaten, het bestrijden van de straffeloosheid”, aldus de president, die een minuut stilte hield tijdens zijn toespraak. “Het geweld tegen journalisten en mensenrechtenactivisten heeft een diepe wonde geslagen in onze samenleving.”
Peña Nieto had bij het begin van zijn presidentschap in 2012 van de bescherming van journalisten een van zijn prioriteiten gemaakt. Zijn regering heeft dit jaar echter geen middelen toegekend aan het beschermingsmechanisme voor journalisten, dat zou moeten voorzien in bodyguards, patrouilleoperaties, handleidingen rond zelfverdediging en een knop om in geval van nood een oproep te doen.
Volgens de ngo Reporters Zonder Grenzen staat Mexico op de derde plaats op de ranglijst van het aantal gedode journalisten wereldwijd, na Syrië en Afghanistan. Sinds 2000 werd al een honderdtal journalisten gedood.

Bron: Belga