Kris Peeters voert forcing voor nieuwe taxshift

Kris Peeters voert forcing voor nieuwe taxshift

Op de vergadering van de bijzondere ministerraad over economie die binnenkort plaatsvindt, gaat CD&V-vicepremier Kris Peeters een nieuwe taxshift op de federale regeringstafel leggen. Met zo’n lastenverschuiving wil hij de loonkosten in onder meer de bouw en de e-commerce verlagen, schrijft De Tijd. Peeters wijst erop dat Belgische bedrijven die bezig zijn met e-commerce – het verwerken en verzenden van onlinebestellingen – moeilijk op kunnen tegen hun Nederlandse concurrenten. Die werken niet alleen flexibeler, maar ze doen dat ook veel goedkoper. “De personeelskosten liggen er 17 procent lager”, zegt de CD&V’er.

“Om daar wat aan te doen ga ik op de bijzondere ministerraad over economie een taxshift-bis op tafel leggen”, zegt Peeters. Met de eerste taxshift heeft de regering-Michel de loonlasten voor alle bedrijven doen dalen, de tweede taxshift moet een meer gerichte operatie worden. “Ik denk aan een loonkostenverlaging voor de e-commerce, de bouw en eventueel nog andere sectoren.”

De grote moeilijkheid wordt de lastenverlaging technisch rondkrijgen. Europa verbiedt specifieke lastenverlagingen voor sectoren. Gerichte acties voor bepaalde activiteiten zijn wel mogelijk. Zo maakte de regering eerder een op maat gemaakte korting voor de autofabriek van Audi in Vorst. Dat gebeurde onder het mom van steun voor bedrijven die met hoogtechnologische activiteiten bezig zijn.

bron: Belga