Francken voorstander van EU-operatie die migranten tegenhoudt in zuiden van Libië

Francken voorstander van EU-operatie die migranten tegenhoudt in zuiden van Libië

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is voorstander van een EU-grensoperatie die migranten met Europese toekomstplannen tegenhoudt aan de grens tussen Libië en Niger. Dat zei hij voor aanvang van een Europese vergadering, in reactie op voorstellen in die zin van Duitsland en Italië. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere en zijn Italiaanse collega Marco Minniti pleiten er in een brief aan hun EU-collega’s voor om “zo snel mogelijk” een EU-missie op poten te zetten om de betrokken grens te versterken. “We moeten voorkomen dat honderdduizenden mensen in handen van mensensmokkelaars hun leven wagen in Libië en op de Middellandse Zee”, argumenteren ze.

Francken heeft wel oren naar die piste. “Dat zal nodig zijn. Er wordt heel veel gepraat over de verdrinkingen op de Middellandse Zee, maar heel veel mensen sterven ook onderweg in de Sahara op weg naar de Libische kustlijn”, zei Francken in een video-interview met Belga. “Daar wordt niet over gepraat, maar daar gebeuren ook heel veel menselijke drama’s.”

Volgens Francken komen er “heel veel migranten via Niger” richting Europese Unie, maar zijn daar “heel weinig echte vluchtelingen bij” die kans maken op verblijfspapieren. “Het is dus goed dat men ook daar probeert om hen duidelijk te maken dat ze hun tocht niet moeten verderzetten en beter terugkeren, omdat ze hier geen enkele kans hebben op verblijfsrecht”, aldus nog Francken, die erkent dat de situatie in Libië vandaag nog steeds “heel instabiel” is.

Franckens partijgenoot en collega-minister Steven Vandeput zei eerder deze week ook al dat mensensmokkel ook binnen de territoriale wateren van Libië én in Libië zelf moet worden aangepakt, “maar dat de stabiliteit in het land daarvoor ontbreekt”.

bron: Belga