Britse verkiezingen – Theresa May verscherpt migrantenbeleid

Britse verkiezingen - Theresa May verscherpt migrantenbeleid

De Britse premier Theresa May heeft haar migrantenbeleid nog wat verscherpt. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van de conservatieven, dat May vandaag in de Engelse stad Halifax voorstelde. Op 8 juni moeten de Britten bij vervroegde verkiezingen een nieuw parlement kiezen. Bedrijven zullen volgens het verkiezingsprogramma voor de tewerkstelling van hoger opgeleid personeel, dat niet uit de EU komt, dieper in de buidel moeten tasten. Niet-EU-buitenlanders zullen ook meer voor diensten van de nationale gezondheidsdienst NHS (National Health Service) moeten betalen. In april werd in Groot-Brittannië de ‘Immigration Skills Charge’ ingevoerd. De overheidsbelasting geldt enkel voor de tewerkstelling van hoger opgeleide mensen uit niet-EU-landen en bedraagt jaarlijks 1.000 pond (ongeveer 1.166 euro). Dat bedrag zal nu verdubbeld worden. De inkomsten moeten besteed worden aan de scholing van Britse arbeidskrachten.

May wil het totaal aantal migranten aanzienlijk verminderen en het vrije verkeer van EU-buitenlanders terugdraaien. De migratiesurplus moet per jaar onder de 100.000 buitenlanders dalen. Daarmee wordt het verschil tussen immigratie en emigratie bedoeld. Nu staat de teller op 273.000 mensen.

“Een te snelle en te hoge immigratie belemmert de opbouw van een samenleving die kan standhouden”, zei May. In Groot-Brittannië wonen 3,2 miljoen EU-buitenlanders, de meesten onder hen zijn Polen. De komende vijf jaar worden voor Groot-Brittannië de grootste uitdaging van de voorbije zes decennia, aldus May. Ze verwijt Jeremy Corbyn, haar tegenstander bij Labour, dat in diens begroting een gat gaapt van 58 miljard pond.

Met de vervroegde verkiezingen wil May meer steun verwerven voor de brexit-onderhandelingen met Brussel. De conservatieven liggen in de peilingen mijlenver voor op de centrumlinkse Labour Party uit de oppositie.

bron: Belga