“Braziliaanse president werd opgenomen terwijl hij akkoord ging met smeergeld”

Braziliaanse president werd opgenomen terwijl hij akkoord ging met smeergeld
Braziliaanse president werd opgenomen terwijl hij akkoord ging met smeergeld

De Braziliaanse president Michel Temer werd opgenomen door een bedrijfsleider terwijl hij zijn goedkeuring gaf om smeergeld te betalen om de stilte af te kopen van de voormalige leider van de kamer van Volksvertegenwoordigers Eduardo Cunha. Dat meldt de krant O Globo. Temer kwam op 7 maart samen met Joesley Batista, een van de eigenaars van de groep J&F, het moederbedrijf van vleesgigant JBS, aldus de krant. Batiste vertelde de staatsleider dat hij geld overmaakte aan Cunha, die momenteel in de gevangenis zit, om zijn stilte af te kopen. “Dat moet je blijven doen”, zou de president daarop hebben gereageerd.
“President Michel Temer heeft nooit om betalingen gevraagd om de stilte te verkrijgen van ex-parlementslid Eduardo Cunhga. Hij heeft niet deelgenomen aan een operatie die tot doel had om een bekentenis of een samenwerking met het gerecht van de voormalige parlementariër te vermijden, of dergelijke operatie goedgekeurd”, reageerde het presidentschap in een persbericht op de beschuldigingen.
Het Braziliaanse parket-generaal en Hooggerechtshof lieten weten niet over informatie over de affaire te beschikken.
Volgens de krant hebben Batista en zijn broer een akkoord ondertekend met het gerecht om informatie vrij te geven rond het zogenaamde Petrobrasschandaal, in ruil voor strafvermindering. In het kader van het onderzoek naar het schandaal rond het staatsbedrijf Petobras werden al talrijke corruptieonderzoeken geopend, onder meer naar verschillende ministers van Temers regering.
Cuhna werd in maart tot 15 jaar cel veroordeeld voor corruptie, het witwassen van geld en belastingontduiking. Hij was de bondgenoot van president Temer die er in slaagde de linkse president Dilma Rousseff af te zetten wegens het vermoedelijke ongeoorloofde puzzel- of knoeiwerk bij het opstellen van de begroting.
Woensdagavond kwamen, meteen na de bekendmaking van het nieuws door O Globo, manifestanten op straat die de afzetting van Temer eisten. Congreslid Alessandro Moro van de duurzaamheidspartij Rede heeft bij de voorzitter van het lagerhuis een aanvraag ingediend voor de afzetting van de president.

Bron: Belga