België zet geweld tegen Tsjetsjeense homo’s op agenda Raad van Europa

België zet geweld tegen Tsjetsjeense homo's op agenda Raad van Europa

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zal het geweld tegen homoseksuele mannen in de autonome Russische republiek Tsjetsjenië, waar verschillende (inter)nationale organisaties gewag van maken, morgen op de agenda plaatsen van de ministeriële vergadering van de Raad van Europa in Cyprus. Dat kondigt hij vandaag aan. Reynders en premier Charles Michel drukken nogmaals hun bezorgdheid uit. Een onderzoek van de onafhankelijke krant Novaïa Gazeta bracht eind maart aan het licht hoe homoseksuelen in Tsjetsjenië het doelwit zijn geworden van de lokale autoriteiten. Volgens de krant zijn meer dan honderd homoseksuelen gearresteerd. Tsjetsjeense homoseksuelen die gevlucht zijn naar Moskou getuigden dat ze geslagen werden en vastgehouden in niet-officiële gevangenissen.

België heeft de Russische autoriteiten al gevraagd om een onderzoek te voeren, om de reële situatie ter plaatse te kennen. Nu zal Reynders de zaak ook aankaarten bij de Raad van Europa. Hij wil dat Rusland – een van de 47 lidstaten van de Raad van Europa – zich aan zijn verplichtingen houdt om elke vorm van discriminatie te bestrijden en alles in het werk stelt om “recht te doen geschieden”.

Reynders en premier Michel “nemen er nota van” dat Rusland heeft aangekondigd dat de Russische mensenrechtencommissaris zich over de kwestie buigt en dat het Tsjetsjeense parket bezig is met een onderzoek. “Alles is echter nog verre van opgehelderd en waakzaamheid blijft geboden”, nuanceren de regeringsleden.

Ook in het Europees Parlement kwam de vervolging van homo’s in Tsjetsjenië deze week aan bod. In een resolutie die vandaag gestemd werd, roepen de parlementsleden de autoriteiten op deze praktijken met onmiddellijke ingang te staken en iedereen die illegaal gevangen zit meteen vrij te laten. Ze vragen “een onafhankelijk, objectief en grondig onderzoek” en vinden dat de Europese Commissie, de lidstaten en de Raad van Europa Rusland daarin moeten bijstaan.

bron: Belga