Assisen West-Vlaanderen – Fobe krijgt geen bijkomende straf voor tweede moord

Het hof van assisen heeft Christian Fobe (52) geen bijkomende straf opgelegd voor de moord op Jean Hyde (71). De Pool werd immers in april 2007 al tot levenslange opsluiting veroordeeld voor de moord op André Den Baes (42). Beide moorden werden in het najaar van 2004 in Merkem gepleegd. Krystian Tadeusz Hoffmann trok in 1993 via Zweden naar België. Hij werd er opgevangen door zijn tante en haar echtgenoot Matthieu Fobe. Om zijn papieren in orde te krijgen werd de beschuldigde zelfs geadopteerd door de oud-notaris. Onder zijn nieuwe naam Christian Fobe hield hij zich net als in zijn thuisland bezig met oplichting en andere duistere zaakjes.
Op 11 oktober 2004 trok Jean Hyde, een vriend van notaris Fobe, naar de woning van de beschuldigde in Merkem. Daar werd hij doodgeschoten, wellicht omwille van een geldkwestie. Het lichaam van de Gentenaar werd pas in april 2012 ontdekt. Het lag opvallend genoeg vlak voor de woning van Fobe begraven.
Ondertussen was André Den Baes op 27 november 2004 in dezelfde straat in Merkem om het leven gekomen. Christian Fobe probeerde hem dood te schieten en bracht hem uiteindelijk met een messteek om het leven. De beschuldigde ging aan de haal met 30.000 euro en de BMW van Den Baes, maar kon een maand later in Oostenrijk ingerekend worden. Eind april 2007 werd hij voor de moord op Den Baes tot levenslange opsluiting veroordeeld.
Tijdens het proces schoof Fobe de moord op Hyde in de schoenen van zijn andere slachtoffer.

bron: Belga