Tien verrassingen in Cannes

Cannes
AFP / V. Hache

Claudia Cardinale siert de affiche, Monica Bellucci is de ceremoniemeesteres en Pedro Almodóvar leidt de jury, met onder meer Will Smith, Paolo Sorrentino en Jessica Chastain aan zijn zijde. Maar de voornaamste vraag die iedereen stelt, is natuurlijk: welke films heeft de 70ste editie van het festival van Cannes in petto? Dit tiental maakt ons alvast meer dan nieuwsgierig.

L’Amant double

van: François Ozon (‘Swimming Pool’)

met: Jérémie Renier, Marine Vacth

kort: De Franse regisseur François Ozon staat bekend om zijn uitdagende en prikkelende films. Het is niet anders met deze erotische thriller over een depressieve jonge vrouw die verliefd wordt op haar therapeut. Maar die is niet helemaal wie hij beweert te zijn. Als het op de Croisette niet warm wordt, dan zal het dat tijdens deze voorstelling wel worden.

in de bioscoop: 14 juni

L’Amant double
Foto’s R.V.

The Beguiled

van: Sofia Coppola (‘Lost in Translation’)

met: Colin Farrell, Elle Fanning, Nicole Kidman

kort: 46 jaar na de versie met Clint Eastwood presenteert Sofia Coppola haar interpretatie van het westernverhaal over een gewone soldaat die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog opgevangen wordt in een meisjesinternaat. Die mannelijke aanwezigheid doet — wat dacht je? — allerlei verdrongen gevoelens opborrelen, met alle gevolgen van dien.

in de bioscoop: 6 september

The Beguiled

Carne y Arena

van: Alejandro González Iñárritu (‘The Revenant’)

kort: Van ‘Amores perros’ tot ‘Babel’ en van ‘Birdman’ tot ‘The Revenant’, het is al langer duidelijk dat Alejandro González Iñárritu de kijker bij het nekvel wil grijpen. Geen wonder dus dat hij nu ook experimenteert met 3D. Gebaseerd op ware getuigenissen wil hij met deze korte installatie de bezoeker even laten meestappen in de voetsporen van illegale vluchtelingen. Ik huiver nu al.

in de bioscoop: geen info

Carne y Arena

How to Talk to Girls at Parties

van: John Cameron Mitchell (‘Hedwig and the Angry Inch’)

met: Alex Sharp, Elle Fanning, Nicole Kidman

kort: Daar hebben we Elle Fanning weer, en opnieuw in het gezelschap van Nicole Kidman (die maar liefst 4 films meebrengt naar dit festival). Deze verfilming van het gelijknamige kortverhaal van cultheld Neil Gaiman heeft het over een verlegen jongen die op een feestje aan de praat raakt met drie merkwaardige meisjes.

in de bioscoop: geen info

How to Talk to Girls at Parties - 1

Okja

van: Bon Joon-ho (‘The Host’)

met: Seo-Hyun Ahn, Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal

kort: Is het een sprookje? Is het een monsterverhaal? Is het een satire? Het weinige wat we al weten over de nieuwe film van de briljante Zuid-Koreaanse cineast Bong Joon-ho is dat de hoofdfiguur een jong meisje is dat al tien jaar een hartverwarmende vriendschap heeft met een gigantisch dier. Maar nu wil een gemene multinational dat wezen voor zichzelf.

in de bioscoop: geen info

Okja

The Square

van: Ruben Östlund (‘Turist’)

met: Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary

kort: In zijn geweldige ‘Turist’ maakte de Zweedse regisseur Ruben Östlund brandhout van het mannelijke zelfbeeld. Deze keer richt hij zijn blik op de moderne kunstwereld en de gebakken lucht die ze daar verkopen. Het gaat over een museum met een nieuwe installatie die mensen symbolische ruimte wil geven. Wanneer een PR-bedrijf zich ermee bemoeit, loopt het compleet uit de hand.

in de bioscoop: later dit jaar

The Square

Twin Peaks

van: David Lynch (‘Blue Velvet’)

met: Kyle MacLachlan, Naomi Watts, Laura Dern

kort: 217 acteurs. Dat indrukwekkende lijstje maakte David Lynch een jaar geleden bekend. Alsof er nog geen redenen genoeg waren om reikhalzend uit te kijken naar de terugkeer van een van de meest legendarische tv-series aller tijden. En van Lynch zelf, die zich na ‘Inland Empire’ (2006) toelegde op experimentele kortfilms, muziek en meditatie. Cannes toont twee episodes in avant-première.

op televisie: 21 mei

Twin Peaks

Wonders of the Sea 3D

van: Jean-Michel Cousteau & Jean-Jacques Mantello

met: Arnold Schwarzenegger

kort: De familie Cousteau zet haar passie voor de zee alweer in de verf met een ongetwijfeld somptueuze documentaire. Voor de vertelstem wisten ze niemand minder te strikken dan Arnold Schwarzenegger, al hoeft dat niet al te zeer te verbazen. We weten immers al langer dat de ex-Governator Moeder Natuur een warm hart toedraagt.

in de bioscoop: geen info

Wonders of the Sea

You Were Never Really Here

van: Lynne Ramsay (‘We Need to Talk about Kevin’)

met: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola

kort: Een oorlogsveteraan met een hoop psychische trauma’s gaat in opdracht van een privédetective op zoek naar de verdwenen dochter van een politicus. Hij vindt haar in een bordeel in New York, maar dan begint de ellende pas. Zet een gespierde cineaste als Lynne Ramsay aan dit verhaal, en ik vermoed dat je iets bijzonders krijgt.

in de bioscoop: eind dit jaar

You Were Never Really Here

Zombillenium

van: Arthur de Pins & Alexis Ducord

kort: Ken je de stripreeks ‘Zombillenium’? Ik kan hem van harte aanbevelen. Het concept is simpel: de titel verwijst naar een pretpark dat opgetrokken is rond het thema monsters en griezels. Wat de bezoekers niet vermoeden, is dat de monsters en griezels in kwestie echt zijn, al is het niet hun bedoeling om de mensen pijn te doen. Een beetje schrik volstaat. Stof genoeg voor een straffe tekenfilm, lijkt me.

in de bioscoop: geen info

Zombillenium

Ruben Nollet