Japanse prinses doet troonsafstand na verloving

Japanse prinses Mako
AFP / N. Duarte

De Japanse prinses Mako moet afstand doen van de troon omdat ze trouwt met een burger. Dat moet volgens de wet over het Keizerlijk Huis.

De 25-jarige Japanse prinses verloofde zich met de advocaat Kei Komuro. De tortelduifjes leerden elkaar kennen op de christelijke universiteit in Tokio. Mako heeft haar verloving nog niet publiekelijk aangekondigd, maar het keizerlijke hofagentschap bevestigde het nieuws al aan de krant Japan Times.

Na die aankondiging zal ze een trouwdatum prikken, maar de verloving is pas echt officieel als er een ceremoniële uitwisseling van geschenkjes heeft plaatsgevonden. Eens de prinses haar jawoord geeft, behoort ze niet langer tot de keizerlijke familie. De verloving wordt druk besproken het land, want de keizerlijke familie in Japan dreigt op termijn geen troonopvolger te hebben.

In voetsporen van tante

Mako treedt in de voetsporen van haar tante, de voormalige prinses Sayako. Zij verloofde zich in 2005 met een burger en deed daarmee afstand van haar keizerlijke status. Het was de eerste keer dat iemand van de familie een gewone burger werd. Na haar trouw verhuisde Sayako naar een appartement met een slaapkamer, moest ze leren autorijden en ging ze voor het eerst zelf naar de supermarkt.

De wet die bepaalt dat een lid van de keizerlijke familie moet aftreden, geldt enkel voor vrouwen, niet voor mannen. Zowel keizer Akihito als twee van zijn zonen huwden met een niet-adellijke dame die nu deel uitmaakt van de familie