Zeven tips tegen snurken

Snurken is zwaar voor de nachtrust van je partner
Foto Pexels

Heel wat mensen snurken en dat veroorzaakt ook frustraties en slaapproblemen bij je bedpartners. Maar wat is de oorzaak ervan en hoe kan je het tegengaan?

’s Nachts een ellenboog in de ribben krijgen omdat je je partner met dierlijke geluiden wakker houdt is niet aangenaam, maar wel begrijpelijk. Omdat het de ‘Stop-met-Snurken-Week’ hebben we enkele simpele tips opgesnord die ervoor zorgen dat jij en je partner vast kunnen slapen.

Kies voor gezonde eetgewoontes

Zelfs als je maar een paar kilo overgewicht hebt, kan dat leiden tot snurken. Vetweefsel om je nek knijpt de luchtwegen toe en voorkomt dat de lucht vrij in en uit je lichaam kan lopen.

Slaap op je zij

Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug. Terwijl je op je rug slaapt, kunnen je tong, kin en ander overmatig vetweefsel onder je kin ontspannen en je luchtweg dichtknijpen. Slapen op je zij voorkomt dit.

Drink geen alcohol voor het slapengaan

Het vermijden van alcohol voor je naar bed gaat kan ook helpen. Alcohol zorgt ervoor dat de spieren meer dan anders ontspannen tijdens je nachtrust. Deze extra ontspanning van de spieren laat de achterkant van je keel sneller inzakken, waardoor je snurkt.

Stop of minder met roken

Sigarettenrook irriteert de verbinding van de neusholte en de keel, wat zwelling en ontsteking van de slijmvliezen in de luchtwegen veroorzaakt. Als de nasale doorgangen overbelast worden, is het moeilijk om door je neus te ademen omdat de luchtstroom afneemt.

Hou je neusholte vrij

Houd je neusgangen vrij, zodat je door je neus inademt in plaats van door je mond. Als een allergie je neus blokkeert, probeer dan antihistamine-tabletten of een neusspray. Vraag een apotheker om advies, of raadpleeg je huisarts als je last hebt van een allergie of een andere aandoening die je ademhaling beïnvloedt, zoals sinusitis.

Koop hulpmiddelen

De website ‘British Snoring & Sleep Apnea Association’ bevat een resem behandelingen die u thuis kunt proberen, inclusief kussens, ‘Snore Calm’ producten, mondwachten, neusstrips en dilators, evenals ademhalingstoestellen.

Bezoek je huisarts

Als je gesnurk blijft aanhouden, kan het nuttig zijn om medische hulp in te schakelen. Bij sommige gevallen van snurken is een operatie nodig om structurele problemen in de luchtwegen te verhelpen..