Ronde van Californië – Sagan looft teamwerk na zege

Peter Sagan heeft zijn 16de zege beet in de Ronde van California. De wereldkampioen nam duidelijk de maat van Rick Zabel (Katusha) en Simone Consonni (UAE Team Emirates) en toonde zich na afloop bijzonder gelukkig. In de openingsrit werd Sagan nog tweede na Kittel, deze keer schoot de Slovaak wel raak. “Geweldig dat ik hier opnieuw de zege pak”, aldus de Slovaak, “tot nu toe verloopt deze Ronde van Californië voor ons team perfect. Maandag de zege met Rafal Majka, nu een overwinning voor mij en dan hebben we ook nog de leiderstrui en puntentrui vast. Hier ben ik heel blij mee.”
Sagan had speciale woorden van lof voor zijn broer Juraj die kilometerslang op kop sleurde om de vroege vlucht terug te pakken. “Hij heeft enorm hard gewerkt om die vluchters te grijpen”, zei hij, “ook wat mijn ploegmaten nadien voor mij deden verdient lof. Ik zat in de voorlaatste bocht nog slecht geplaatst, maar raakte toch nog vooraan. Daarna was het aan mij om het af te maken. Het was lastig, ging lichtjes bergop en ik grijp de zege. Het was het doel om hier een rit te winnen en die zege heb ik nu vast.”
Op de vraag wat hij vond van de aanwezigheid van andere sprinters in de Ronde van Californië ging Sagan wat dieper in. “Een sprint is altijd verschillend”, zei hij, “het hangt af van het profiel van de rit dat wordt gereden, de finish, of het technisch is, lichtjes hellend, hoe de wind zit, enzovoort, elke sprint is verschillend. Er zijn ook sprinters aan het werk in de Giro. Dit is geen sprint zoals in de Tour, het is moeilijk om vergelijkingen te maken. Dit jaar is Marcel Kittel hier, maar Mark Cavendish niet, wat moet ik daar op zeggen. Een vergelijking is niet gemakkelijk en ik onthoud dat ik hier win.”
Sagan, die op het podium verscheen met een opvallende roze zonnebril, had ook nog een grapje over voor het publiek. “Ik heb deze bril speciaal opgezet omdat ik me verwachtte aan champagne op het podium”, grapte hij, “dan was ik beschermd, maar helaas, er is geen champagne”.

bron: Belga