Witte rook voor nieuwe regering in Macedonië

Witte rook voor nieuwe regering in Macedonië

Macedonië is, na maanden van patstelling, op weg naar een nieuwe regering. Vandaag heeft president Gorge Ivanov oppositieleider Zoran Zaev aangesteld als formateur van een nieuw kabinet. Sinds de verkiezingen van december zat de politieke toestand in het Balkanland muurvast: Ivanov weigerde Zaev, leider van de sociaaldemocratische SDSM aan te stellen. Die had nochtans een akkoord bereikt met een alliantie van etnisch-Albanese partijen om een meerderheid te vormen. Ivanov is een bondgenoot van jarenlang premier Nikola Gruevski van de als nationalistisch bestempelde VMRO. Ivanov beschuldigt Zaev ervan, een uitverkoop van de Macedonische soevereiniteit te houden door, in ruil voor politieke steun, het Albanees te introduceren als tweede landstaal in het hele grondgebied, niet enkel in Albanese ‘enclaves’.

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie mengden zich in het intern-Macedonische conflict. Beide voerden (zachte) druk uit opdat Zaev het roer in handen kreeg. Tegen het voornemen om Zaev aan te stellen, hebben aanhangers van Gruevski maandenlang en haast dagelijks geprotesteerd. Onlangs kwam het tot een fikse vechtpartij in het parlement in Skopje nadat een etnisch-Albanees volgens de VMRO op onwettige wijze was verkozen tot parlementsvoorzitter.

Volgens Ivanov is de weg vrijgemaakt voor een regering-Zaev doordat laatstgenoemde schriftelijke beloftes heeft gemaakt dat hij de territoriale integriteit, het unitaire systeem, de onafhankelijkheid, het multi-etnische karakter en de grondwettelijke orde zal naleven.

Gruevski was sinds 2006 premier. Zijn partij won ook de jongste, vervroegde verkiezingen, maar kon geen parlementsmeerderheid meer verzekeren doordat de Albanese partijtjes collectief voor een alliantie met de SDSM hebben gekozen.

Op de achtergrond van het Macedonische conflict loert, zoals wel vaker in de Balkan, een strijd om invloed tussen de EU en Rusland.

bron: Belga