Voormalig FBI-baas benoemd tot speciale aanklager voor onderzoek naar Russische inmenging

Voormalig FBI-baas benoemd tot speciale aanklager voor onderzoek naar Russische inmenging

De Amerikaanse minister van Justitie heeft een speciale aanklager benoemd om het onderzoek te voeren naar de vermoedelijke Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar. De keuze viel op Robert Mueller, die FBI-baas was van 2001 tot 2013, dus onder de presidenten George W. Bush en Barack Obama, aldus de adjunct van de minister Rod Rosenstein in een persbericht. “Mijn beslissing betekent niet dat ik denk dat er misdaden werden gepleegd of dat een vervolging nodig is”, aldus Rosenstein in het persbericht. Wel schrijft hij dat hij ervan overtuigd is dat “het algemeen belang, vanwege de unieke omstandigheden, vereist dat ik dit onderzoek onder de autoriteit van een persoon plaats die een graad van onafhankelijkheid bezit tegenover de normale commandoketen.”
Zowel uit Democratische als uit Republikeinse hoek klonk de oproep voor een speciale aanklager naar het onderzoek over de mogelijke Russische inmenging en banden tussen de Russen en de campagne van president Donald Trump, al langer. De afgelopen week werd de druk, ook door leden van het Congres, echter verhoogd, na het ontslag van FBI-baas James Comey (die tot voor kort het onderzoek leidde), de onthullingen dat Trump geheime informatie zou hebben doorgegeven aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken én het nieuws van dinsdag dat Trump gevraagd zou hebben aan Comey om het onderzoek naar zijn voormalige adviseur nationale veiligheid stop te zetten.
Een speciale aanklager kan een onderzoek voeren op een meer onafhankelijke manier en moet de minister van Justitie en zijn adjuncten niet op de hoogte brengen van de vorderingen van zijn onderzoek. Hij is ook bevoegd om indien nodig gerechtelijke stappen te nemen.

bron: Belga