Rechtbank Brussel – Parket eist 4,5 jaar cel voor Spanjaard die cafébaas hoofd insloeg met hamer

Het parket Halle-Vilvoorde heeft woensdag een gevangenisstraf van 4,5 jaar gevorderd tegen een 56-jarige Spanjaard. Die had op kerstavond 2016 de eigenaar van het café waar hij werkte achtmaal op het hoofd geslagen met een hamer. Volgens het parket was dat een duidelijke poging tot doodslag. De verdediging van de Spanjaard pleitte dat het om wettige verdediging ging, omdat de cafébaas eerst met een mes zou gezwaaid hebben. Minstens zou er sprake zijn van uitlokking, omdat de Spanjaard al maanden niet betaald was. De verdachte, de 56-jarige Santiago A., was naar eigen zeggen door de 64-jarige cafébaas, ook een Spanjaard, vanuit Spanje naar Vilvoorde gehaald om muziek te spelen in zijn etablissement, de Vilvoordse tapasbar Fiesta y Luna. Eenmaal hier bleek echter dat hij manusje van alles moest spelen en ook moest opdraaien voor de afwas en de schoonmaak van het café. De man zou zo maandenlang aan het werk gezet zijn zonder ooit behoorlijk betaald te zijn geweest.
“Mijn cliënt had daar genoeg van en wou naar Spanje terugkeren, maar wel met het loon dat hem nog verschuldigd was”, pleitte Karel Claes, de advocaat van Santiago A.
Toen hij zijn werkgever daarover op kerstavond aansprak, kwam het tot een hoogoplopende discussie, waarbij Santiago A. de cafébaas acht keer met een hamer op het hoofd sloeg. Het 64-jarige slachtoffer verkeerde met een driedubbele schedelbreuk enige tijd in levensgevaar, maar overleefde de aanval. Het parket eiste woensdag 4,5 jaar cel, maar volgens de verdediging had de cafébaas eerst uitgehaald met een mes en had Santiago A. zich alleen verweerd. Minstens was er sprake van uitlokking, zegt Claes.
Het vonnis valt op 30 mei.

bron: Belga