Ook boerkaverbod in nieuwe Oostenrijkse integratiewet

Ook boerkaverbod in nieuwe Oostenrijkse integratiewet

In Oostenrijk komt er een verbod op kledingstukken die het gezicht van een vrouw volledig bedekken, zoals de boerka. Dat is een van de maatregelen die het parlement dinsdagavond heeft goedgekeurd. Het boerkaverbod is een onderdeel van de integratiewet, die ondanks de politieke chaos goedkeuring kreeg in het parlement. In oktober zullen er immers vervroegde verkiezingen plaatsvinden, terwijl die normaal pas in het najaar van 2018 zouden plaatsvinden. Vanaf oktober kunnen mensen die gezichtsbedekkende kledij dragen in het openbaar een boete tot 150 euro krijgen. Dat geldt ook voor vrouwen die een boerka dragen op universiteiten, in rechtbanken of op het openvare vervoer.

De maatregel kreeg kritiek uit verschillende politieke hoeken, onder meer van de extreemrechtse FPÖ, die de wet niet ver genoeg vond gaan. Een andere maatregel uit de integratiewet is een verplicht integratiejaar voor migranten die een redelijke kans maken om in Oostenrijk te mogen blijven. Tijdens dat jaar zullen ze Duits leren, maar ook les krijgen over de Oostenrijkse waarden en ethiek. Zij die weigeren de lessen te volgen zouden hun uitkering verliezen.

Het voorstel moet de migranten beter afstemmen op de Oostenrijkse arbeidsmarkt. Asielzoekers zullen door de nieuwe wet ook onbetaald publieke werken moeten uitvoeren. Dat is dan weer bedoeld om hen voor te bereiden op de Oostenrijkse arbeidsmarkt.

bron: Belga