Nieuwe Franse regeringsploeg telt 18 ministers en vier staatssecretarissen

Nieuwe Franse regeringsploeg telt 18 ministers en vier staatssecretarissen

In totaal zitten er 18 ministers en vier staatssecretarissen in de nieuwe Franse regeringsploeg die vandaag werd voorgesteld. Ongeveer de helft van hen komen uit het maatschappelijke middenveld. Een strikte pariteit man/vrouw werd gerespecteerd, zoals president Macron beloofd had. PS’er Gérard Collomb, de 70-jarige burgemeester van Lyon, wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken in de regering van Edouard Philippe (Les Républicains). Een andere socialist, Jean-Yves Le Drian, uittredend minister van Defensie, wordt de nieuwe minister voor “Europa en Buitenlandse Zaken”. De conservatieve Bruno Le Maire (Les Républicains) wordt minister van Economie, terwijl Europees parlementslid Sylvie Goulard de nieuwe minister van Defensie wordt. Die portefeuille krijgt trouwens de nieuwe naam “ministre des Armées”. Centrist François Bayrou, het hoofd van de Democratische Beweging, wordt de nieuwe minister van Justitie.

De 62-jarige milieuactivist, journalist en tv-presentator Nicolas Hulot is de opvallendste naam uit het maatschappelijke middenveld. Hij werd benoemd tot minister van Ecologie. Nog een opvallende naam: Laura Flessel. De vijfvoudige Olympisch kampioene in het schermen wordt de nieuwe minister van Sport.

De 34-jarige Gérald Darmanin van Les Républicains mag zich minister van Begroting noemen. Naast Le Drian zit nog één andere minister uit de ploeg van Bernard Cazeneuve in de nieuwe regering. Het gaat om Annick Girardin van de Parti Radical de Gauche. Zij krijgt de portefeuille van de Overzeese Gebieden. Françoise Nyssen, baas van uitgeverij Actes Sud, is dan weer de nieuwe minister van Cultuur.

De secretaris-generaal van het Elysée, Alexis Kohler, sloot de persconferentie af met de mededeling dat Macron morgen zijn eerste ministerraad zal houden.

bron: Belga