Meer dan 9 op de 10 migrerende kinderen die in Italië aankomen alleen op de vlucht

Meer dan 9 op de 10 migrerende kinderen die in Italië aankomen alleen op de vlucht

Van alle kinderen die vorig jaar in Italië aankwamen, waren 92 pct niet-begeleide kinderen of van hun familie gescheiden kinderen. In 2015 was dat drie kwart van de kinderen. Dat blijkt donderdag uit cijfers waarover Unicef bericht in het rapport “Een kind is een kind”. De VN-kinderrechtenorganisatie komt met dat rapport in de aanloop naar de G7-top, volgende week vrijdag en zaterdag op Sicilië. Unicef dringt er bij de wereldleiders op aan dat dat ze een “actieagenda aannemen om migrerende en vluchtelingenkinderen veilig te houden”. Deze kinderen worden immers vaak, omdat ze beschouwd worden als makkelijke prooi, gewelddadig behandeld of seksueel uitgebuit. Sinds 2010 is het aantal kinderen dat alleen op de vlucht is vervijfvoudigd. In 2015 en 2016 werden zeker 300.000 onbegeleide en alleenstaande kinderen geregistreerd, terwijl het er in 2010 en 2011 nog 66.000 waren. Vorig jaar en het jaar daarvoor vroegen 200.000 van hen asiel aan, van wie 170.000 in Europese landen. De stijging heeft te maken met een toename van het aantal conflicten en noodtoestanden, maar Unicef wijst er ook op dat door een striktere controle meer kinderen geregistreerd worden. Veel van de alleen reizende kinderen zijn afkomstig uit Eritrea, Gambia, Nigeria, Egypte en Guinee.
Uit het rapport blijkt verder nog dat steeds meer van die kinderen bijzonder gevaarlijke routes nemen die werden uitgestippeld door mensensmokkelaars. Unicef trekt hieruit de conclusie dat een wereldwijd beschermingssysteem zich opdringt. “Kinderen op de vlucht moeten beschermd worden tegen uitbuiting, misbruik en geweld”, klinkt het.
“Onverschillige smokkelaars en mensenhandelaren maken gebruik van hun kwetsbaarheid uit persoonlijk winstbejag”, zegt Unicef-topman Justin Forsyth. “Kinderen komen in slavernij en gedwongen prostitutie terecht. We moeten deze kinderen verdedigen en beschermen tegen deze gewetenloze mensenhandelaars.” Deze kinderen zijn wereldwijd goed voor 28 pct van de slachtoffers van mensenhandel.

bron: Belga