Indonesische rechtbank veroordeelt homostel tot 85 zweepslagen

Indonesische rechtbank veroordeelt homostel tot 85 zweepslagen
Indonesische rechtbank veroordeelt homostel tot 85 zweepslagen

Een islamitische rechtbank in de provincie Atjeh in het uiterste noorden van Sumatra heeft vandaag twee Indonesische jongemannen van 20 en 23 jaar wegens hun homoseksuele relatie veroordeeld tot een publieke geseling. Beide mannen werden uitgerekend op de internationale dag tegen homofobie elk veroordeeld tot 85 zweepslagen. Het gaat om een eerste dergelijk vonnis in Indonesië. De rechtbank ging zelfs boven de eis van de aanklager, die 80 zweepslagen had gevorderd. De twee mannen werden eind maart in de provinciehoofdstad Banda Atjeh door buren uit een kamer gesleurd, die ze blijkbaar hadden gehuurd om het bed met elkaar te delen. Ze werden vervolgens door de buren overgedragen aan de religieuze politie. Het tafereel werd ook gefilmd. De beelden verspreidden zich via het internet erg snel over heel Indonesië.

De eilandenstaat met meer dan 250 miljoen inwoners is wereldwijd het dichtstbevolkte moslimland. De Islam is er relatief gematigd. Na de tsunami van 26 december 2004 met bijna 100.000 doden alleen al in Atjeh, groeide de invloed van radicale krachten. In de als bijzonder conservatief beschouwde provincie is sinds twee jaar een wet van kracht, die seks buiten het huwelijk sanctioneert. Daaronder vallen ook homoseksuele contacten. De zwaarste straf is 100 zweepslagen.

Atjeh is de enige provincie in Indonesië waar de sharia rechtskracht heeft. Daarmee probeert de centrale regering in de hoofdstad Jakarta onafhankelijkheidsbewegingen tegen te gaan. Jakarta had in 2005 een vredesakkoord met separatistische rebellen gesloten. Daarmee werd een decennialang conflict met meer dan 15.000 doden afgesloten.

Pas vorige week had een ander vonnis in Indonesië internationaal voor verontwaardiging gezorgd. Een rechtbank in Jakarta veroordeelde de huidige gouverneur van de hoofdstad, Basuki Tjahaja Purnama, tot twee jaar cel, omdat hij zich denigrerend over de Koran zou hebben uitgelaten. De politicus zit al achter de tralies.

Bron: Belga