Hervorming ziekenhuislandschap – De Block laat ziekenhuizen veel vrijheid

Hervorming ziekenhuislandschap - De Block laat ziekenhuizen veel vrijheid

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is niet van plan om ziekenhuizen gedetailleerde regels op te leggen over de verplichte samenwerking die er zit aan te komen, noch over de financieringsstromen in die nieuwe netwerken. “Zulke delicate beslissingen van bovenaf doorduwen lukt niet”, zegt De Block vandaag in De Tijd, nu ze haar plannen aan de coalitiepartners heeft overgemaakt. Zoals bekend beoogt De Block netwerken van enkele ziekenhuizen uit dezelfde omgeving. Eenvoudige behandelingen kunnen nog in elk ziekenhuis, voor meer gespecialiseerde zorg zal de patiënt naar een specifiek ziekenhuis in het netwerk moeten. En zeer complexe zorg wordt enkel nog uitgevoerd in een of meerdere referentiecentra. Zo kan goedkoper gewerkt worden en verbetert de zorgkwaliteit, argumenteert de minister.

De ziekenhuizen zullen wel ruime vrijheid behouden om te bepalen hoe die samenwerking zal verlopen, zo besluit De Tijd uit een nota van De Block. Hoeveel macht de ziekenhuizen houden en hoeveel de koepel krijgt, mogen de instellingen in het netwerk zelf uitmaken. Ze beslissen ook over de financieringsstromen in het netwerk én behouden volgens de nota “ook in ethisch gevoelige materies” hun identiteit en beleid.

De Block heeft er naar eigen zeggen “vertrouwen in dat de ziekenhuizen daar zelf uit geraken”. Niettemin wil ze ingrijpen “als er netwerken worden gevormd die geen steek houden of als een ziekenhuis uit de boot dreigt te vallen”. En als het moet zal de overheid ziekenhuizen verbieden om nog bepaalde ingrepen uit te voeren.

Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro reageert alvast positief. Volgens Peter Degadt bieden de plannen “een antwoord op heel wat vragen waar we al maanden mee zitten”. “Het goede is dat ziekenhuizen heel wat speelruimte krijgen. Ze zullen hun verantwoordelijkheid ook opnemen.” De voorbije maanden hebben vooral in Vlaanderen veel ziekenhuizen al intensief overlegd met eventuele partners. Tegen het einde van de legislatuur zouden ze bezig moeten zijn met het afbouwen of het uitbreiden van hun zorgaanbod.

bron: Belga