Nieuwe app tegen smartphone in de auto

Foto Samsung

Samsung heeft een applicatie ontwikkeld die het gebruik van de smartphone achter het stuur moet tegengaan. De toepassing werd ‘In-Traffic Reply’ gedoopt en stuurt automatische antwoorden van zodra je auto in beweging is.

Net als alcoholconsumptie en overdreven snelheid is het gebruik van de smartphone in de auto een belangrijke oorzaak van ongevallen op de Europese wegen. Uit een onderzoek van producent Samsung blijkt dat één Belg op vijf geregeld zijn of haar telefoon checkt in de auto of op de fiets.

Bellen en chatten

Vooral mannen die jonger zijn dan dertig zijn op dat vlak hardleers, al is het probleem universeel. De smartphone wordt achter het stuur vooral gebruikt om te bellen of te chatten (74%). Dan volgen sociale media (39%) en het sturen van emails (29%). Verder blijken vrouwen vaker privé-gesprekken te voeren, terwijl mannen hun smartphone in de wagen iets meer gebruiken om professionele contacten te onderhouden.

Om mensen bewust te maken van de gevaren die daarmee gepaard gaan, lanceert Samsung een grootschalige sensibiliseringscampagne. Daarnaast heeft de Zuid-Koreaanse technologiereus ook een nieuwe applicatie ontwikkeld: ‘In Traffic Reply’. Het achterliggende principe is eenvoudig.

Automatisch antwoord

Eenmaal geactiveerd, detecteert de applicatiebewegingen van de gebruiker boven de 10km/u. Automatische antwoorden worden dan opgestuurd naar al wie tijdens de rit contact probeert op te nemen. Dat kan via een standaard-sms; een vooraf ingesproken stembericht, een emoji… Er zijn meerdere mogelijkheden.

‘In Traffic Reply’ werd eerst uitgetest in Nederland. Nu het pilootproject succesvol is gebleken, volgen andere Europese landen waaronder dus België.