België valt uit top drie in ranking holebirechten

België valt uit top drie in ranking holebirechten
Belga / J. Roosens

In de Rainbow Index van de Europese holebi- en transgenderorganisatie ILGA Europe zakt ons land van plaats twee naar vier. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) ziet België volgend jaar opnieuw stijgen.

Ben je holebi of transgender en zoek je nog naar een plek om te wonen? Dat moet je naar Malta trekken, althans volgens de Rainbow Index, die elk jaar peilt naar hoe het met de holebi- en transgenderrechten gesteld is in Europa. Het land prijkt in de rangschikking helemaal bovenaan, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Daarna volgt België, twee plaatsen lager dan vorig jaar.

Wachten op wet en actieplan

Een van de redenen voor de terugval is het wetsontwerp dat de transwet van 2007 moet vervangen, maar nog altijd niet goedgekeurd is. Daarnaast is het wachten op een nieuw interfederaal actieplan. België heeft in tegenstelling tot andere landen ook het antidiscriminatieprincipe niet in de grondwet ingeschreven. En Malta versterkte zijn leiderspositie door bekeringstherapieën voor holebi’s en transgenders bij wet te verbieden.

“We moeten duidelijke keuzes durven maken vóór zelfbeschikking, vóór grondwettelijke verankering en vóór een nieuw actieplan tegen holebifobie en transfobie”, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria, de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen. “Engagementen en woorden zijn mooi, maar de Rainbow Index wordt gemaakt op basis van resultaten.”

“België blijft een gidsland”

De staatssecretaris voor Gelijke Kansen “is ervan overtuigd” dat België volgend jaar opnieuw op het podium staat. «Als de transgenderwet vorige maand al was goedgekeurd in plaats deze maand, waren we niet gezakt», argumenteert Demir. “Naast de transgenderwet, bereiden we ook het interfederaal actieplan voor tegen homofoob en transfoob geweld en homofobe en transfobe discriminatie. België is en blijft een gidsland inzake LGBTI-rechten.”