Waals minister wil dat taks op Belgisch staal wordt aangekaart bij bezoek Trump

Waals minister wil dat taks op Belgisch staal wordt aangekaart bij bezoek Trump

De invoerheffing die de Amerikaanse regering-Trump wil opleggen voor staal uit België en zeven andere landen, zou kunnen worden aangekaart in marge van de Navo-top volgende week in Brussel. Dat heeft Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt dinsdag geopperd. Bepaalde producten van de NMLK-site in Clabecq dreigen immers aan te kijken tegen heffingen tot 52 procent. Volgens de Amerikaanse internationale handelscomissie (ITC) wordt de lokale industrie geschaad door de invoer van ‘koolstof-gelegeerd op lengte gesneden vlakstaal’ (carbon, alloy steel cut-to-length plate) uit Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Korea en Taiwan.

In België wordt dergelijk staal geproduceerd door Industeel en NMLK. Voorlopige marges zijn opgelegd van respectievelijk 2,41% en 8,98%. Maar dat percentage zou tegen het einde van het onderzoek kunnen oplopen tot 52% voor NMLK, waarschuwde Marcourt dinsdag in het Waals Parlement.

Marcourt ziet verschillende mogelijkheden om de kwestie aan te kaarten in directe contacten met de Amerikaanse regering, zoals wanneer president Donald Trump volgende week zelf naar Brussel komt. In de marge van de Navo-top zal Trump die dag onder meer ook samenzitten met Jean-Claude Juncker en Donald Tusk, de toplui van de Europese Commissie en de Europese Raad.

De Amerikaanse klanten zijn intussen al “gesensibiliseerd over een risico op onderbrekingen van de aanvoer, bij gebrek aan alternatieve leverancier op de Amerikaanse markt”, aldus nog Marcourt.

bron: Belga