Uitgelachen studente dient klacht in tegen ondervoorzitter Jong N-VA

Uitgelachen studente dient klacht in tegen ondervoorzitter Jong N-VA

VUB-studente Naomi Stocker heeft bij de politie een klacht ingediend tegen Jong N-VA-ondervoorzitter Dylan Vandersnickt. Vandersnickt had een cartoon op facebook gepost waarop de verkrachting van Stocker en de executie van een medestudent te zien zijn, met op de achtergrond foto’s van acties voor een waardige opvang van oorlogsvluchtelingen. Naomi Stocker schreef vorige week op facebook dat zij en een medestudent intimiderende affiches op hun deuren hadden aangetroffen. Ze vermoedt dat het gaat om een reactie op hun protestactie tegen het beleid van N-VA-staatssecretaris Theo Francken. Op de affiches is onder meer sprake van ‘Pinochet’s Helicopter Tours’, een verwijzing naar de ‘Karavaan des Doods’ die kort na de Chileense coup van 1973 politieke gevangenissen liquideerde.

“Wat een gejank”, reageerde Jong N-VA-ondervoorzitter Vandersnickt. Hij lanceerde de bedenkelijke cartoon met het gephotoshopte hoofd van Stocker, vergezeld van de boodschap “#refugees welcome. Cultural enrichment assured”. Jong N-VA distantieerde zich intussen van de facebookpost. Vandersnickt zei op Twitter dat het bedoeld was “als grappige en provocerende reactie” en gaf aan dat hij zich intussen geëxcuseerd heeft.

Stocker laat het er echter niet bij. Ze spreekt van intimidatie en diende klacht in bij de politie, interpelleerde de rector van de VUB en heeft de zaak aangekaart bij de radicaliseringsagent van Dendermonde – de woonplaats van Vandersnickt. “Toen ik de cartoon voor het eerst zag, schaamde ik me dood. Beseft hij dan niet dat dit enorm kwetsend en intimiderend is? “, zegt Stocker. “Door jonge activisten op deze manier voor te stellen, banaliseert Vandersnickt bovendien rape culture en verspreidt hij vreemdelingenhaat.”

Volgens Comac gaat het niet om een alleenstaand geval, maar organiseert een groep studenten – “onder wie leden van Jong N-VA en meerdere N-VA-mandatarissen” – al wekenlang “georkestreerde haat- en intimidatiecampagnes tegen linkse studenten”.

bron: Belga