Trump zou aan Comey hebben gevraagd om onderzoek naar Flynn stop te zetten

Trump zou aan Comey hebben gevraagd om onderzoek naar Flynn stop te zetten

De Amerikaanse president Donald Trump zou aan FBI-baas James Comey gevraagd hebben om het onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten. Dat blijkt uit een memo die Comey kort na de bewuste ontmoeting in de Oval Office met Trump heeft geschreven, schrijven verschillende media dinsdag op gezag van bronnen die de memo gelezen hebben. Het Witte Huis heeft de info meteen ontkend. “Ik hoop dat je een manier vindt om dit te laten gaan, om Flynn te laten gaan”, zou Trump volgens de nota hebben gezegd. Hij is een goede gast. Ik hoop dat je dit kunt laten gaan.” Volgens de New York Times was de memo “deel van de papierstroom die Comey opstartte om te documenteren over de ongepaste inspanningen van de president om een lopend onderzoek te beïnvloeden”.
Indien dat klopt, gaat het inderdaad om een duidelijk bewijs dat Trump heeft geprobeerd om het ministerie van Justitie om een onderzoek te beëindigen. Comey zou over het bestaan van de memo gesproken hebben met FBI-verantwoordelijken en nauwe medewerkers.
“Hoewel de president verschillende keren gezegd heeft dat generaal Flynn een degelijke man is die ons land heeft gediend en beschermd, heeft de president Comey of iemand anders nooit gevraagd om een onderzoek stop te zetten, ook niet dat rond generaal Flynn. De president heeft het grootste respect voor de rechtshandhaving en alle onderzoeken. Dit is geen correcte of accurate weergave van het gesprek tussen de president en Comey”, aldus het Witte Huis in een mededeling.
Het was Comey die het onderzoek leidde naar de mogelijke links tussen Rusland en de campagne van Trump. Hij werd vorige week dinsdag ontslagen, wat volgens critici wijst op een poging van Trump om dat onderzoek te begraven. Generaal Michael Flynn nam op 13 februari ontslag als Nationaal Veiligheidsadviseur van Trump nadat hij had toegegeven “onbedoeld” foute informatie te hebben gegeven over een gesprek met de Russische ambassadeur in de VS Sergej Klisjak.

bron: Belga