Slachtoffer schietpartij Jette door politiekogel overleden, alles wijst op wettige verdediging

Slachtoffer schietpartij Jette door politiekogel overleden

De 31-jarige man die zondagnamiddag om het leven kwam tijdens een politie-interventie in Jette, is wel degelijk overleden door de kogel die de politie op hem afschoot. Dat is gebleken uit de autopsie, zo meldt het Brusselse parket vandaag. “Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt ook dat er sprake is van wettige zelfverdediging in hoofde van de tussenkomende politie-inspecteurs”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Het parket heeft nog een aantal onderzoeksdaden bevolen om helemaal klaarheid te krijgen.” De lokale politie Brussel West (Jette/Koekelberg/Ganshoren/Sint-Agatha-Berchem/Sint-Jans-Molenbeek) werd zondag rond 16.00 uur opgeroepen voor een man die in de Reniersstraat in Jette zijn moeder bedreigde met een mes. Ter plekke troffen de agenten de moeder van de man aan in het appartement. Zij was gewond door messteken aan de hand. De agenten probeerden de man vervolgens ertoe te bewegen zich over te geven maar losten uiteindelijk één schot, dat hem in de romp trof.

“Het parket onderzoekt of het gebruik van het wapen door de politie proportioneel is, gelet op de omstandigheden en of er een gradatie is geweest bij het geweld dat gebruikt werd”, zegt de parketwoordvoerster. “Uit de verschillende verklaringen, onder meer van de moeder, zou blijken dat dit het geval is.”

De agenten maanden de man eerst meermaals aan het mes neer te leggen en gebruikten pepperspray toen hij niet op die vragen inging. Toen ook de pepperspray geen effect had, werd een politiehond op de man afgestuurd, maar ook die hond kreeg een messteek. De dertiger maakte daarop aanstalten om de hondenbegeleider aan te vallen met zijn mes, waarop één van de andere agenten één schot loste.

bron: Belga