Bekende Mexicaanse misdaadjournalist doodgeschoten

Bekende Mexicaanse misdaadjournalist doodgeschoten

In Mexico is gisteren op straat een prominente journalist doodgeschoten, die onder meer schreef over georganiseerde misdaad. Dat melden de lokale media. De 50-jarige Javier Valdez schreef voor de krant La Jornada en werkte als freelancer voor het Franse persagentschap AFP. Hij werd doodgeschoten in Culiacán, in de deelstaat Sinaloa.

Valdez was een bekroonde journalist, expert en auteur, en schreef talrijke artikels over drugshandel en georganiseerde misdaad. Hij was afkomstig van Sinaloa, de thuisbasis van het Sinaloa-drugkartel van de in de VS opgesloten drugbaron “El Chapo”, waar ook het rivaliserend kartel Los Zetas actief is.

Zijn dood volgt slechts anderhalve maand na die van zijn collega Miroslava Breach, die eveneens werkte voor La Jornada. Breach werd in maart in de grensstaat Chihuahua voor de ogen van haar familie doodgeschoten.

Mexico is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. In totaal werden dit jaar in het land al vijf journalisten gedood, en geweld tegen journalisten blijft vaak onbestraft.

De dood van Valdez zorgde voor een golf van verontwaardiging in Mexico. Vanochtend (plaatselijke tijd) zijn in Mexico-Stad, Chilpancingo en Culiacán manifestaties gepland om de straffeloosheid aan te klagen.

bron: Belga