Ankara sommeert Berlijn te kiezen tussen Turkse staat en putschisten

Ankara sommeert Berlijn te kiezen tussen Turkse staat en putschisten

De Turkse premier Binali Yildirim heeft vandaag gezegd dat Duitsland moet kiezen tussen de Turkse staat en veronderstelde putschisten. Hij beschuldigde Berlijn ervan de betrekkingen te vergiftigen door asiel toe te kennen aan soldaten die Turkije uit schrik voor de zuiveringen zijn ontvlucht. “Duitsland moet nu een belangrijke beslissing nemen. Indien het zijn betrekkingen met Turkije wil verbeteren en zijn historische vriendschapsbanden zelfs nog wil versterken, dan moet het zich niet richten tot de separatisten (de Koerden van de verboden Arbeidspartij PKK) of tot de ‘gülenisten’ (door Turkije ervan verdacht de mislukte coup van juli te hebben beraamd), maar naar de republiek Turkije”, zei Yildirim.

Gisteren verbood Ankara Duitse parlementsleden naar de basis Incirlik in het zuiden van Turkije te gaan, alwaar 260 Duitse soldaten zijn ontplooid. Kanselier Angela Merkel noemde die beslissing “betreurenswaardig” en opperde “alternatieven” voor Incirlik zoals bijvoorbeeld Jordanië.

Ankara heeft de reden voor de beslissing niet officieel uitgelegd. Maar Berlijn denkt dat Turkije Duitsland wil straffen omdat het asiel heeft verleend aan Turkse soldaten die daarom hadden verzocht, na de zuiveringen die in hun land als antwoord op de mislukte coup nog steeds aan de gang zijn.

bron: Belga