Aanpak Hongarije doet spanning oplopen in Europees Parlement

Aanpak Hongarije doet spanning oplopen in Europees Parlement

Het Europees Parlement stemt woensdag over de manier waarop het Hongarije van premier Viktor Orban moet worden aangepakt. De parlementsleden zijn het erover eens dat de rechtsstaat, de democratie en de fundamentele rechten er met de voeten getreden worden, maar kibbelen over het instellen van sancties. De EVP-fractie staat onder druk om haar Hongaarse leden de wacht aan te zeggen. In het parlement circuleren twee ontwerpresoluties. De ene is een gezamenlijke tekst van de sociaaldemocraten, de liberalen, de groenen en extreemlinks, de andere tekst is van de hand van Manfred Weber, de voorzitter van de EVP-fractie. De stemming woensdag volgt op het debat dat enkele weken geleden gevoerd werd over de situatie in Hongarije. Orban verdedigde zich toen tegen de kritiek dat de fundamentele rechten in zijn land met de voeten getreden worden, onder meer door zijn aanpak van vluchtelingen en de dreigende sluiting van de Central European University in Boedapest.

Volgens de (centrum)linkse fracties is het instellen van artikel 7 van het Europees Verdrag gerechtvaardigd. Op basis van dat artikel kan het stemrecht van Hongarije in de Europese ministerraden worden geschorst – de ‘nucleaire optie’ die nog nooit eerder werd toegepast.

EVP-fractievoorzitter Weber wil zover niet gaan. Hij vraagt dat de Europese Commissie verder onderzoekt wat er in Hongarije precies aan de hand is. “De EVP wil Hongarije ook de kans geven om te antwoorden, dat is gewoon eerlijk”, zei hij dinsdag op een persconferentie.

Omdat de partij Fidesz van Orban deel uitmaakt van de EVP-fractie, verwijten de andere politieke families de christendemocraten dat ze het belang van hun partij boven het Europese belang stellen. Maar dat spreekt Weber tegen. “Wij volgen de procedures en willen er niet van beschuldigd worden boven de wet te staan.”

Toch hebben veel EVP’ers oren naar de kritiek dat Orban niet langer met fluwelen handschoenen aangepakt kan worden. Het ziet er dan ook naar uit dat verschillende nationale EVP-delegaties zich bij de gezamenlijke resolutie zullen aansluiten. Een betrokkene sluit ook niet uit dat de twee ontwerpteksten nog worden samengevoegd.

De stemming vindt woensdagmiddag plaats, dinsdagavond bespreekt de EVP de kwestie tijdens haar fractievergadering.

bron: Belga