17-jarige betoger omgekomen in Venezuela

17-jarige betoger omgekomen in Venezuela
17-jarige betoger omgekomen in Venezuela

Een 17-jarige jongeman is dinsdag aan zijn verwondingen bezweken, nadat hij maandagavond geraakt werd door een kogel tijdens een betoging tegen de socialistische president Nicolas Maduro. Sinds begin april zijn in het Zuid-Amerikaanse land al 40 doden gevallen, meldt het parket. De jongeman bevond zich “vlak bij de betoging toen enkele personen plots aankwamen en verschillende keren schoten”. Daarbij raakte het slachtoffer zwaargewond aan het hoofd. Deze balans is de zwaarste sinds er bij betogingen in 2014 43 doden vielen.

Maandag blokkeerden duizenden tegenstanders van het staatshoofd de voornaamste wegen van het land, wat resulteerde in heel wat geweld. Op een vijftigtal strategische plaatsen op het wegennet werd ruim 12 uur gemobiliseerd voor een “grote sit-in tegen de dictatuur”. Doel van de actie was Venezuela “onbestuurbaar maken” – het land bevindt zich al maanden in een politieke en economische crisis.

De oppositie eist vervroegde algemene verkiezingen en verwerpt de beslissing van Maduro om een grondwetgevende vergadering om de grondwet, van 1999, te hervormen. Volgens de oppositie gaat het om een manoeuvre om de voor eind 2018 geplande presidentsverkiezingen uit te stellen.

Bron: Belga