«Geef chauffeurs geld om de spits te vermijden»

De Leien in Antwerpen. - Foto Belga / D. Waem

Mobiliteitsorganisatie VAB stelt voor om chauffeurs die de spitsuren vermijden tijdens de werken aan de leien in Antwerpen, financieel te vergoeden. De organisatie vreest anders voor zware chaos.

Op 5 juni worden de Leien in Antwerpen ‘geknipt’. Dat betekent dat je ter hoogte van het Operaplein niet meer door zal kunnen rijden. VAB vreest voor een enorme toename van de files en pleit daarom voor een financiële stimulans voor automobilisten die bewust de ochtend- en avondspits vermijden. De mobiliteitsclub berekende dat er tijdens de spits zeker drie op de tien automobilisten het Antwerpse stadscentrum zouden moeten vermijden om de situatie draaglijk te houden.

Met het project ‘spitsmijden’ wil VAB automobilisten met een financiële stimulans aanmoedigen om voor een alternatieve vervoersoptie te kiezen. «Het is duidelijk dat autopendelaars niet of nauwelijks bereid zijn hun gedrag aan te passen. Daarom willen we hen met dit project de kans bieden om de alternatieven, zoals de elektrische fiets en het openbaar vervoer, te proberen. In Nederland, waar het project al werd getest, bleef een derde ook na het project op een andere manier naar het werk komen», zegt woordvoerder Maarten Matienko.

Per spits die een automobilist mijdt door thuis te werken, later te vertrekken of zich op een andere manier te verplaatsen, krijgt hij of zij een kleine financiële compensatie. «In Nederland heeft men ervoor gekozen om 2 euro per gemeden spits te tellen. Uiteindelijk konden automobilisten zo tot 120 euro per maand sparen», klinkt het. De overheid zou dit financieel moeten ondersteunen.